søndag 21. februar 2010

Hissige hunder, oppfølging av et nyfødtbarn, Kos med løver og Bungee Jump!!











18.02.10; En dag på ZigZag og torsdagsmøte!
Etter mange timer på nette, fant jeg og AG at vi sku dra å trene litt og ik bare daffe! Etter en veldig bra treningsøkt gikk vi hjemover. Jeg har ik vært så redd før som jeg var på denne vegen hjem, her i zambia altså! Du skjønner, på veg hjem der vi gikk helt avslappet og rolig, så vi 6 store hunder og en liten hissig en bare løpe mot oss helt ut fra ingenmanssted.. Reaksjonen våres ble å bare stoppe helt opp og ik røre oss. Der stod vi da, men en liten hissig hund som stod å knurra skikkelig på oss og de andre store var noen meter unna og hadde nok med å knurre til hverandre. Vi ble svært usikre på hva vi sku gjøre. Merka at jeg var veldig klar for å sparke den lille greia, men heldigvis så ropte eieren på hundene og vi fikk gått videre ganske svette og redde. Aldri vært så redd for noen hunder før =/ Elrs hadde vi torsdagsmøte i dag om;
Social welfare in Zambia – cash transfer service – community insurance!
Sosial kontoret i byen her har to hovedfunksjoner;
1) Handler om å gi sosial beskyttelse for at folk skal overleve og å hjelpe folk til å fortsette udanningen.
- veldig dyrt med skole fra 8klasse og oppover. Derfor mange hopper av. De sier at vi ik skl gi penger til folk på gata, gi heller til sosial kontoret el andre organisasjoner, da er vi mer sikre på at pengene går til mat og hus istedenfor øl og dop!
- cash transfer; 2002-2003 ble dette inntatt i Zambia. 3 systemer her!
Man får bare 40 000K i mnd. Max 100 000 hvis det er en familie! De kjøper da geiter og kyllinger som de kan selge videre igjen og kanskje få litt mer penger.
2) Handler om de som står i konflikt med loven, at du må komme til retten. Foreldrene mister barneretten hvis de ik klarer å følge opp en bra oppvekst til ungene. Da kommer de til barnehjem! Sos.kontoret har oppfølging på de voksne barna som har flyttet til seg selv. Der de får litt penger og samtaler hvis de trenger det. Sosial kontoret er også mellomleddet til SOS barnebyer. Alle saker må gjennom dette kontoret før evt barnet kommer til SOS!

- mishandling i Zambia; hvis du får en unge til å slutte på skolen og heller jobbe til å tjene penger til familien, seksuelt overgrep, v bruk av hånda så barna får merker, psykisk overgrep, osv. Begynner å bli ganske likt som i Norge. Sosial kontoret får en rapport el en meld om en mistanke og de følger det opp og tar en vurdering.


19.02.10; En dumpet unge på sykehuset.
Denne dagen ble mye mer spennende enn det jeg hadde sett for meg. Når vi kom på jobb fikk vi høre at vi egentlig sku skrive inn masse dokumenter på dataen og lese flere filer. Men etter å ha ventet kanskje en halv time, så kommer Mary inn å sier at vi skal dra å hente ei lita jente som har blitt dumpet like ved sykehuset. Vi tenkte at, jess, endelig kan vi få opplevd noe spennende! Men en utrolig trist sak! Etter mye at og fram for å finne direktøren på sykehuset, ser vi plutselig Juliane, Renate, Stine og Marianne… hva gjør de her tenkte vi og spurte vi!? Som nevnt før så må jo alle sakene innom sosial kontoret (her disse 4 jobber) først, før vi kan ta med oss ungen. Så derfor var dem også heldige å få være m på dette. Ungen som var 6dager i følge rapporten, ble kalt for Grace på sykehuset, dette skal hun fortsatt hete på SOS. Men siden det ik er noen som vet hvem foreldrene er, så får barnet automatisk etternavnet til sjefen på SOS! Grace ble funnet like utenfor området ved sykehuset der, så hun ble funnet av vaskehjelpen som var tidlig på jobb denne dagen. Så ungen ble nok dumpet litt unna sykehuset for at ingen skulle se dette! For å dumpe ungen sin har blitt ulovlig og straffbart i Zambia! Ungen ble tatt til legesjekk, og viser seg til å være helt frisk. Øyene er veldig røde, men de vet fremdeles ik hva dette er el hvor alvorlig det er. Etter mye papirordninger, fikk vi endelig lov til å ta med oss lille Grace til Sos-villagen! Ungen ble tatt godt i mot av ei av mødrene, og resten av mødrene kom spente å hilste på og ønsket ho lille søte velkommen J Etter at jeg hadde holdt lille Grace i et par timer, fordi moren hadde det litt travelt, kom det noen som skulle intervjue Faxon, Mary og moren! Ungen bli filmet og fortellingen ble fortalt. Egentlig sku jeg tru alt det jeg har skrevet nå egentlig er taushetsplikt. Men saken har blitt lagt ut på nyhetene så derfor er ik dette noe farlig! Saken ble vist til folket ved et håp om at moren sku melde seg og at det sku være en meld til styret i landet! Pluss at det sku være en forebygging til at flere mødre ik skal gjøre det samme! En forferdelig situasjon men heldigvis hadde sos plass til ungen så den er nå sikret en god oppvekst! En utrolig opplevelse å få vært med på! Seinere på dagen hadde vi fotball og Natibal med unger som bor i villagen, fra 9 år og oppover! Jeg og Benjamin sku da holde styring på 60 unger, gjett om vi var svette i trøya når vi var ferdige.. HAHA… Men det var utrolig artig å være med å leke med disse glade og energirike barnaJ Blir så lykkelig inni meg ved å tenke på at de har vært så heldige å fått en ny sjanse her i livet fordi mødrene ik, av en el annen grunn ik klarte å ta vare på dem! Og det er spesielt godt å se at de klarer å leve livet fullstendig selv om. En kjempe spennende dag ble også til en kjempe morsom kveld, med grillkveld hos Barbara og Fairmont diskotek seinere med masse dans og moro J

20.02.10, Walk whit the Lions!
Spente stod vi opp for i dag sku vi gå med løver :O Men skuffet ble vi fort da vi så dem var innestengt i bur. For da hadde gaiden våres misforstått, så i dag ble det bare titting og ik leking! Så vi så løver, geoparder og noe gaupe lignende dyr. Var jo kjempe spennende dette og men ik akkurat det vi hadde forventet oss. Men vi spurte om vi kunne gå med løvene en annen dag og dette var helt greit. Så da gikk turen videre til brua over Victoria Falls. Der gikk vi over til Zaimbabwe! Så da har vi vært der også:P hehe! Mens solen steiket i to timer tok Stine og gjennomførte de 3 adrenalin kikka som man kunne betale for å oppleve her. Da var det Bungeejump, huska, og swing.. Huska var et tau som gikk over elva som du bare gled fint over! Mens Swing var at du løp utfor brettet og falt 111 m rett ned der du til slutt ble svingt att og fram unger brua. Og til slutt Bungee Jump, der du stuper med hodet rett ned. Bungee Jump tok jo jeg i Agia Napa, så det vil jeg ik bruke penger på igjen, men kanskje jeg tester ut Swing`en seinere.. J Koster rundt 600 kr! Turen gikk hjem etter dette og kvelden ble slakk for min del, mens for de andre som gikk ut fikk trimmet kroppen med litt mer dansing!

21.02.10; Nok en dag på ZigZag!
Dagen begynte med å snakke med mor og far på skype i nesten en time. Der de spiste typisk norsk frokost, med egg, grovt brød og melk. Gjett om det frista!! Men det var kjempe deilig å kunne snakke med og se dem 1 time uten at nette datt ut og at det ik var så mange vente sekunder mellom hver setning. Virket ut som at de klarer å kose seg litt i kalde norge de også!

Ingen kommentarer: